Ta snygga bilder från luften!

drönare

I takt med fotograferingsutrustningens utveckling blir vi ofta presenterade inför nya uppfinningar, vilka bara för några årtionden sen ansågs vara en fantasi.

En av dessa är drönare, som högt upp i luften kan ta fantastiska bilder och skapa vackra vyer du tidigare bara kunnat drömma om. Intresset för den här typen av förarlösa plan har snabbt ökat och som en liten parantes kan det nämnas att det konstigt nog ändå är många som inte känner till att det krävs särskilda tillstånd för att fotografera och filma med drönare. Att läsa på om dessa är alltså ett hett tips innan man tar sig an själva fotograferandet från luften.

Det finns en hel del smarta tips att tänka lite extra på när det kommer till användandet av drönare vid fotografering. Först och främst ska man komma ihåg att det behövs grundkunskaper om fotografering även här, det handlar ju om stora avstånd mellan objekt och drönare, därför krävs det koll på skärpa och slutartid.

En annan viktig detalj när det kommer till drönare är det faktum att prislappen kan variera stort och det har även (i de flesta fall) sin anledning – ju dyrare drönare desto bättre kvalitet. Det betyder dock inte att man för att ta snygga bilder med drönare behöver investera den dyraste utrustningen – tvärtom handlar det om att man som fotograf bör fokusera på motivet istället för kvaliteten. På marken rör man sig med kameran ganska frekvent för att hitta rätt vinkel och ljus, det gäller även vid drönarfotografering!

Kom även ihåg att det precis som andra tekniska apparater är av stor vikt att lära känna sin drönare, ge fotograferandet från luften den tid som behövs för att lära dig hur just din modell fungerar och används bäst. Testkör funktioner och checka även hur länge drönaren kan användas innan batteriet säger ifrån, på så vis skapar du bra förutsättningar för att de viktiga fotomomenten kommer generera i snygga bilder.

Sist men inte minst är det viktigt att veta att medan fotografering med drönare är tillåtet, finns det fortfarande vissa begränsningar. Det har bland annat beslutats att fotografering med drönare ska ske på ett öppet sätt. Man ska alltså inte försöka smygfotografera andra människor eller deras egendom. Att filma en privatperson med drönare kan under vissa omständigheten räknas som kränkning.

Man måste också vara medveten om eventuella kontrollzoner för flygplatser. Närmare än 50 meter till en flygplats krävs tillstånd från flygtrafikledningen för att ens få flyga drönaren, än mindre att även fotografera med den.