Första systemkameran

Att köpa sin första systemkamera kan vara en spännande upplevelse. Alla fotomöjligheter som öppnas upp med en bra systemkamera är anledning nog att bli uppspelt. Men det är också viktigt att tänka på vad det är man köper.

De billigaste systemkamerorna behöver inte nödvändigtvis vara dåliga. Men som en första kamera är de ofta perfekt då de kan enklare användas av en nybörjare. Dessa är vad man brukar kalla för instegskameror och de säljs oftast med något som man kallar för ett kitobjektiv. Dessa är väldigt prisvärda som en första systemkamera.

En sak man kan börja med att fundera på är om man ska köpa en spegellös systemkamera eller inte. En fördel med dessa är att man slipper hålla på med denna komplicerade mekanism, vilket ju kan vara fördelaktigt om man håller på att komma igång. Den största nackdelen med detta är att man inte längre har möjligheten att använda den vanliga fasdetekterande autofokusen utan får förlita sig på den kontrastdetekterande. Man kan heller inte ha en optisk sökare som ser genom objektivet.

När man börjar gå upp rejält i pris kommer man till skillnad från vad många tror inte automatiskt få mycket bättre bildkvalitet. Det som förändras är alla funktioner runtikring som man kan justera för att bättra anpassa sig efter förhållanden och ta precis den bild man vill ha.