Fånga stunden

FotoCarpe Diem är latin och betyder fånga dagen. Att stanna upp och fånga de ögonblick man lever i och att leva här och nu istället för att hela tiden sträva framåt i livet. Precis samma uttryck skulle kunna användas inom fotografering. För det är precis vad det handlar om – att fånga dagen, fånga ögonblicket.

Några av de vanligaste motiven på foton är naturbilder, familjen, och semesterbilder. Alla bilder har samma mål, att förmedla en känsla och en tidpunkt. Men vad som fångas på bilderna varierar beroende på dess motiv.

Naturen: I naturen kan man lite grovt säga att det finns två olika sorters motiv som fångas, vilka bägge speglar djur- och naturliv mycket bra. Den ena kategorin är den där fotografen har lyckats fånga ett speciellt ögonblick och då framförallt i djurlivet. Kanske den millisekund som är avgörande för att falken ska fånga musen eller när de små fågelungarna testar vingarna för första gången.  Även om man är en mycket duktig fotograf krävs det både extremt tålamod och stor tur för att fånga dessa ögonblicksbilder. Men när man väl lyckas är det all mödan värt. Den andra kategorin är stillheten i solnedgångar, när morgondiset lättar eller vidder på fjället. De kan vara lika svåra att hitta dessa motiv men när man väl hittat motivet har man inte bara någon sekund på sig att fånga det.

Personer: När man tar kort på personer är det svåra att fånga personerna egenskaper, personlighet och känslor. Alla kan ta ett kort på ett barn men bara några få kan fånga känslan som skiljer bra kort mot de bästa. För när det gäller bilder på människor så vill man känna igen sig och minnas tillsammans. Inte bara minnas vad som hände utan också känslan när det hände.

Sportevenemanget: Ett av de svåraste motiven att fånga är händelser inom sport. Detta framförallt om det gäller motorsport, snabba bollsporter eller andra sporter som har något snabbt delmoment. Även här finns det olika kategorier av foton. En del vill fånga känslan hos publiken, stämningen bland spelarna eller ta kort på de avgörande momenten med spelarna i fokus. I dessa fall är det känslan som är viktigast att förmedla. Andra fokuserar mer på de sportsliga detaljerna, en pil som sitter exakt i Bulls Eye, ett minimalt övertramp i längdhopp eller de ovanliga förberedelserna som vissa idrottsmän utför inför en tävling.

 

Inspiration till artikeln är tagen från fotosidan.se