Det man måste vara klar över under förberedelserna för ett inköp av en kamera är att alla moderna kameror kan ta bra bilder. Riktigt bra bilder till och med. Frågan är därför inte vilken produkt som tar bäst bilder utan istället hur och när man vill använda den, hur mångsidig den behöver vara och hur mycket pengar är man villig att spendera.För enkelhetens skull kan man dela upp moderna kameror i två kategorier, digitala kompaktkameror och digitala systemkameror. De flesta kompaktkameror är små och har ett fast objektiv. Systemkameror är oftast större och tyngre än kompaktkameror med möjlighet att byta objektiv efter behov.
Fördelar och nackdelar med kompaktkameror
En av de största fördelarna med en kompaktkamera är att den är utformad för att arbeta med väl utvecklade automatinställningar. Man behöver oftast inte göra mer än peka linsen i rätt riktning och klicka för att få ett bra foto.En av nackdelarna med kompaktkameror är att de generellt sätt inte klarar höga ISO vilket begränsar när man kan använda den utan blixt. Ett annat generellt bekymmer är att denna typ av kamera ofta tar lång tid att komma igång och att ögonblicket man ville fånga kan vara förbi.
Fördelar och nackdelar med systemkameror
En av de största fördelarna med en systemkamera är mångsidigheten. Många nybörjare startar med ett så kallat kitobjektiv som fyller många olika behov men inget av dem på allra bästa sätt. När man lärt känna sin systemkamera och vilka typer av foton man i första hand vill ta så är möjligheterna många. Man kan köpa allt från mindre fasta objektiv för porträtt till enorma zoomobjektiv för att fånga snabba fåglar på avstånd.Nackdelen med en systemkamera är storleken och tyngden. Har man en större kamera än vad man är bekväm med riskerar den att lämnas hemma istället för att komma med på äventyr. Då spelar det ingen roll hur bra kameran egentligen är.