Att börja fotografera

kvinna fotograf

För att komma vidare i sin önskan om att börja fotografera är det bra att ha en kamera att öva med. Vi har tidigare tagit upp att välja rätt kamera och i den här artikeln fördjupar vi oss lite mer i ämnet.

För det första är det inte kameran som tar bilder utan det är du som fotograf som gör det. Många tror att kompaktkameran tar sämre bilder än systemkameran men så är det alltså inte utan det beror helt och hållet på dig som fotograf. En dyr kamera är en dålig kamera i fel persons händer.

För dig som tänker ta ut stora bilder från din kamera är hög upplösning ett nödvändigt val, medans för dig som tänker lägga upp små bilder på webben, funkar en billig kompaktkamera. Beroende på vilka motiv du tänker fotografera har även hastigheten på din kamera viss betydelse. Landskapsmotiv och växter är stillastående medans djur och sportmotiv rör sig. Vilken sportfotograf vill att vinnarbilden ska visa tvåan?

Med en systemkamera kan du göra inställningar för att ta bilder i till exempel regn, olika ljus och efter vilka motiv du fotar på. Den har också snabbknappar för att enkelt och snabbt göra inställningar för givna förutsättningar. Använder du mest autoläget på din systemkamera är det som att köpa en sportbil och sedan köra runt den på ettans växel.

Som nybörjare räcker det gott med en kamera med bra grundval, hyfsad upplösning och bra batteritid. Kompaktkameran är liten och smidig och är lätt att ta med sig överallt vilket ger dig många fototillfällen att öva på. Även kompaktkameran har en del valmöjligheter för dig som fotograf vilka kan vara bra att känna till före köp.